Onderbeen- en voetmassage

Een onderbeen- en voetmassage is een echte aanrader en werkt ontspannend voor lichaam en geest. Daarnaast zorgt het masseren van onderbeen en voeten voor een stimulerend effect op de bloed- en lymfecirculatie, waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Maar wat is belangrijk bij het masseren en welke massagegrepen moet ik toepassen? Iedere greep heeft namelijk een andere uitvoering en werking. Een goede voorbereiding voor een massage is cruciaal en kan het verschil maken, maar wat zijn de belangrijkste tips en welk product is aan te raden? En wanneer is het niet mogelijk om een onderbeenmassage of voetmassage uit te voeren bij een cliënt?

Massageproductenhotstone voetmassage pedicuretip

Bij het aanschaffen van massageolie is het belangrijk dat het niet te snel in de huid trekt. Anders wordt de huid stroef omdat je geen tussenstof hebt om te masseren. Bij behaarde onderbenen is er meer massageproduct nodig zodat het prettiger aanvoelt. Je kunt de onderbeen- en voetmassage uitbreiden met het gebruik van hot stones. Je cliënt zal verrast worden door de zachte en warme werking.

Massagegrepen

Het belangrijkste bij masseren is dat je richting het hart werkt voor de afvoering, je altijd goed contact houdt met de cliënt en je de huid nauwelijks loslaat om schrikbewegingen te voorkomen. Verder zorg je voor zowel een rustige op- als afbouw en brengt een logische volgorde in de massagegrepen aan. De drie voornaamste massagegrepen zijn de effleurage, de petrissage en de rotatie. Een effleurage is een vloeiend, ritmische strijkbeweging met een aanzwellende en afnemende pedicuretip-sportpedicuredruk. Dit is uit te voeren met beide handen gelijktijdig, vingers, duimen, duimmuis, rugzijde van de vingers of met de ene hand na de andere hand. Dit zorgt voor een kalmerende, ontspannende, doorbloedende en afvoerende werking van het lichaam, terwijl een petrissage ook zorgt voor het activeren van de stofwisseling en dehydratering. De petrissage is een knedende beweging van spierweefsel of onderhuids bindweefsel en is uit te voeren met één of beide handen of bijvoorbeeld met duim of vingers. Ten slotte is er nog de rotatie, wat eigenlijk een ronddraaiende effleurage is die je met de hand kunt uitvoeren. Bij de ronddraaiende beweging is er eerst een drukfase en daarna een fase zonder druk, waarbij je wel contact houdt met huid.

Contra-indicaties

Niet iedereen kan en mag zomaar gemasseerd worden, waardoor er in enkele gevallen toestemming nodig is van de behandeld arts. Op onderbenen waar spataderen aanwezig zijn voert men geen intensieve massagegrepen uit. Als de spataderen verheven zijn, dan is dat een contra-indicatie voor massage. Contra-indicaties zijn besmettelijke ziekten, plaatselijke ontstekingen, koorts, infectie ziekten, kanker, spataderen, trombose, huidbeschadigingen, voetschimmel, bloeduitstortingen, verheven moedervlekken, reuma, nat eczeem en diabetes mellitis. Bij diabetes mellitis kan de huid dunner zijn en dus gevoelig, waardoor je de druk van de massagegrepen moet aanpassen. Een cliënt met voetschimmel kun je een voetmassage geven met handschoenen aan. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de onderbeenmassage aan te bieden en daarmee de voetmassage over te slaan. Bij voetschimmel tussen de tenen kun je cliënten teensokken adviseren waardoor de huid tussen de tenen kan herstellen.

Mocht een cliënt zwanger zijn, houdt daar dan ook rekening mee en blijf voorzichtig.

Voorbereiding

Er zijn een aantal praktische zaken die je kunt voorbereiden voor je begint aan de onderbeen- en voetmassage. Zorg dat je geen scherpe vingernagels hebt en doe sieraden zoals een ring of een horloge af. Je kunt een aangename sfeer creëren door het licht iets te dimmen, de temparatuur iets aan te passen en te zorgen voor een geschikte en comfortabele stoel of massagetafel. Belangrijk voor jezelf is dat je ontspannen bent en je vanaf een geschikte stoel werkt. Zorg hierbij voor de juiste hoogte, een rechte rug, ontspannen schouders, je beide voeten stabiel op de grond en warme handen. Voordat de cliënt er is leg je handdoeken, kussens en massage olie of lotion klaar. Als de cliënt er is kun je checken of er contra-indicaties of pijnlijke plekken zijn waar je rekening mee moet houden en vervolgens een korte uitleg over de uit te voeren massage geven. Vervolgens kun je de cliënt installeren met een opgerolde handdoek in de knieholte, wat zorgt voor een comfortabele houding. Bouw het gesprek wat je mogelijk hebt langzaam af om rust te laten ontstaan. Praat vervolgens ook zo min mogelijk. Belangrijk is wel bij alle stappen dat je let op de reactie van de cliënt en hierop inspeelt. Een goede communicatie is belangrijk, ook al hoef je niet veel te praten. Ten slotte biedt je de cliënt nog een kopje thee of een glaasje water aan, wat zorgt voor een gunstig effect op het afvoeren van de afvalstoffen die tijdens de massage zijn vrijgekomen.

Het is niet erg als het niet gelijk heel goed gaat. Zorg dat je veel oefent, waardoor je er steeds beter in wordt. Mocht je nog vragen hebben laat dan gerust onderstaand een reactie achter!

10 gedachtes over “Onderbeen- en voetmassage

  1. Pingback: Voorbereiden op pedicure na corona-stop | Pedicuretip

  2. Pingback: Feiten over onze voeten | Pedicuretip

  3. Pingback: Werk jij al met magnesium producten? | Pedicuretip

  4. Pingback: 6 tips voor meer klanten en omzet | Pedicuretip

  5. Pingback: Voetscrub na pedicure behandeling | Pedicuretip

  6. Pingback: Cosmetische keratine voetbehandeling | Pedicuretip

  7. Pingback: Pedicure geeft advies aan wandelaars | pedicuretip

  8. Pingback: Hotstone voetmassage | pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.