Ingegroeide teennagel behandelen

Een ingegroeide teennagel, je bent ze vast al tegengekomen of moet ze in de toekomst gaan behandelen. Bij het behandelen van een ingegroeide teennagel kun je gebruik maken van de hoekvijl of de fissuurfrees. Je kunt dus zelf een afweging maken. Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze vijl en frees en waar moet je allemaal op letten bij het gebruik om een ingroeiende nagel te behandelen of te verwijderen? En wat zijn eigenlijk de oorzaken van een ingegroeide teennagel? Ik leg het je haarfijn uit.

Ingegroeide teennagel

Met een ingegroeide teennagel wordt bedoeld dat het puntje van de teennagel in het nagelbed van de teen groeit. Voor de cliënt levert dit een pijnlijke plek op. De oorzaken van een ingegroeide teennagel zijn vaak te kleine schoenen of het verkeerd afknippen van de nagels. Zo is het belangrijk dat de teennagels niet helemaal rond worden afgeknipt, dat kan leiden tot een ingegroeide teennagel. Zorg als pedicure dat je de teennagels dan ook recht afknipt. Ik heb bijvoorbeeld ook een cliënt met een spitsvoet waardoor een ingegroeide teennagel ontstaat. De teennagel krult er naar binnen door het kantelen van de spitsvoet. Bekijk hier hoe ik de spitsvoet en de ingroeiende teennagel behandel.

HoekvijlHoekvijl pedicure

Als je besluit de hoekvijl te gebruiken, dan leg je deze met de gladde kant naar de huid en de vijlkant naar de zijkant van de nagel. Vanuit deze positie ligt de hoekvijl plat in de nagelwal en haal je hem met enige druk tegen de nagelkant naar je toe, zodat de nagelkant iets smaller gevijld wordt. Deze techniek herhaal je een aantal keer tot er een beetje ruimte ontstaat. Bij het ontstaan van deze ruimte zal de pijn van de ingegroeide teennagel al verlichtend werken.

Fissuurfrees

Als het gebruik van de hoekvijl te pijnlijk is, dan kun je gebruik maken van de fissuurfrees. Deze gebruik je in combinatie met de nattechniek, zodat het koude water de pijnlijke huid enigszins verdoofd. Met je linkerhand trek je de nagelwal zoveel mogelijk open, zodat je de fissuurfrees goed tegen de nagelzijkant kan plaatsen. De beweging Fissuurfrees pedicurevan de fissuurfrees is vrijwel hetzelfde als bij de hoekvijl. Je plaatst de frees plat tegen de zijkant van de nagel en trekt deze naar je toe. Dit herhaal je een aantal keer totdat er enige ruimte ontstaat. Let goed op de draairichting van de frees! In de linkernagelwal moet de motor op rechtsdraaiend gezet worden en in de rechternagelwal zet je de motor op linksdraaiend. Hierbij gebruik je het hoogste toerental. Ten slotte desinfecteer je de nagelwal en leg je het drukvrij door een stukje copoline, vilt of clauden in de nagelwal tussen de huid en de nagel te plaatsen.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over een ingegroeide teennagel! Laat onderstaand je vraag achter en vergeet niet mijn blog te volgen. Dan krijg je een volgend interessant artikel direct in je mailbox.

22 gedachtes over “Ingegroeide teennagel behandelen

 1. Pingback: Nagelbeugel plaatsen op ingegroeide teennagel | Pedicuretip

 2. dank voor de tip , het is idd goed gegaan , gelukkig heeft de huisarts deze mijnheer doorgestuurd naar de pedicure(medisch) en is niet zelf gaan snijden!

  Geliked door 1 persoon

 3. Vind het heel interessant om te lezen dat je de frissuurfrees in de linkerkant van de nagel rechts draaiend moet hebben en de rechterkant rechts draaiend ik ben nog bezig met de opleiding medisch pedicure en het v.alt mij op dat die uitleg nog nooit is gegeven .Ook op de examens is daar nooit wat van gezegd ga het morgen gelijk uit proberen bedankt voor de tip .

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo, ik vind t ook een duidelijke uitleg alleen heb ik wel een vraag over een ingroeiende teennagel. Ik heb een klant waar de teennagels zo breed zijn dat ze door de nagellak groeien. Is het dan verstandig om met de fisuurfrees een deel van de nagel doormidden te slijpen? Ik heb dit namelijk geprobeerd maar het was heel pijnlijk voor de klant, ik ben nu eventjes gestopt maar het moet nog afgemaakt worden omdat er nog een dun laagje nagel in de wal zit. Ik hoor graag van je.
  Groetjes yvonne

  Like

   • Hallo,

    Wat het beste te doen
    Indien de ingegroeide nagel reeds ontstoken is geraakt.
    Ik trof vandaag een client waarbij iemand de hele hoek heeft weggeknipt(?), een lange dunne splinter heeft laten zitten die het vlees doorboord heeft. Nu bloederig, pust, rood ontstoken.
    Nagelwal zo dik dat geen goed zicht mogelijk is. Bewoner naar arts doorgestuurd, mw krijgt antibiotica.
    De arts zei dat ik volgende week wel kan proberen met een hoektang de punt af te knippen. Welke tang is het meest geschikt en hoe gaat dat in zijn werk? Mvg

    Like

    • Beste Karen,

     Bedankt voor jouw vraag! Ik gebruik daar meestal een kleine spitse hoektang voor. Door de nagelwal iets open te trekken kun je de punt makkelijker wegknippen. Als dat teveel pijn doet kan je ook met een klein bolkop freesje de punt op een iets lager punt door fresen. De punt komt dan los, waardoor je het met een pincet kunt verwijderen. Zodra de punt weg is zal de ontsteking snel genezen. Veel succes!

     Like

  • Beste Yvonne, de dunne laagjes nagel die nog in de nagelwal zitten moet je in ieder geval nog goed weghalen en daarna drukvrij leggen. Wat je met door middel slijpen bedoeld begrijp ik niet precies. Als je de nagel smaller hebt gemaakt en de stukjes nagel uit de nagelwal hebt gehaald is de pijn als het goed is weg bij de cliënt.

   Like

   • Ja ik bedoel eigenlijk meer de dunne laagjes in de nagelwal, die krijg ik niet weg omdat mijn klant dit te pijnlijk vind met fisuurfrees. Misschien dat dat dan aan de draairichting heeft gelegen van de motor. Of is er nog een andere manier om die dunne laagjes nagel weg te halen?

    Like

    • Misschien ligt het inderdaad aan de draairichting, zoals je in het bericht kunt lezen. Wat ook helpt is om het water wat harder te zetten, waardoor het minder gevoelig wordt. Een fissuurfrees is inderdaad best scherp, misschien dat een spitse diamand werkt of een andere mogelijkheid is om met een spitse hoektang de dunne laagjes weg te knippen

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.