Dik en hard eelt op voeten verwijderen

Veel pedicures krijgen ermee te maken. De sokken van de cliënt gaan uit en je constateert op beide voeten veel eelt. Er is een dikke harde rand met eelt ontstaan op de hielen van de voeten, waar veel kloven in zitten. In deze kloven kan je mesje blijven steken. Dus hoe kun je het beste eelt op de voeten verwijderen? Ik laat je met behulp van een uitgebreide video zien hoe ik het eelt verwijder van de voeten en hielen.

Eelt en klovendik en hard eelt hielen behandelen

Eelt is een verdikking van de huid wat komt door druk of wrijving. Wrijving of druk op de huid zorgt er namelijk voor dat de huid ruwer of harder wordt. Verandering van de temperatuur of hitte kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van eelt, zoals bij voeten van sporters of wandelaars. Eelt komt dan ook het meest voor op voeten en daarom is het belangrijk voor pedicures om het goed te kunnen behandelen en verwijderen. Zo kan het op de teentop ontstaan, op een spitsvoet, op een doorgezakte voorvoetonder de voet, tussen de tenen of zoals hier op de hielen. Bij mijn cliënt zijn ook kloven op de hiel ontstaan. In dit geval komt dat door een combinatie van overmatig eelt en een droge huid. Door constante druk kan het in dat geval dan als het ware gaan barsten. Dat worden dan kloven genoemd. Andere oorzaken voor kloven zijn verminderde doorbloeding, het dragen van open schoenen, medicijn gebruik, overmatig zweten, diabetisch, ouderdom, een afwijkende voetstand, een staand beroep en veel op blote voeten lopen.

Eelt verwijderen

Eelt is veelvoorkomend en zal dan ook bij veel van je cliënten op de voeten voorkomen. Het komt regelmatig voor in combinatie met kloven, zoals ook bij mijn cliënt in de video. Bij mijn cliënt is door het overmatige eelt een hele eeltlaag op de hiel ontstaan in combinatie met hielkloven. De behandeling van het eelt verwijderen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Voor het eelt verwijderen gebruik ik een aantal verschillende materialen. Allereerst begin ik met de frees met een slijpkapje. Daardoor wordt het eelt en de huid wat zachter, waardoor je vervolgens gemakkelijker met het mesje het eelt kunt verwijderen. Ik frees op een laag toerental, van ongeveer 12.000 of 14.000 toeren. Dat zorgt ervoor dat de bovenste laag van het eelt al enigszins wordt verwijderd en het wat zachter wordt. Zorg ervoor dat je de frees ook door de kloven heen haalt.

Vervolgens gebruik ik mesje 10 om het eelt volledig te verwijderen. Je snijdt in ronde, halve-maan-bewegingen. Daardoor trek je niet aan de huid, maak je minder kans op verwondingen en is het niet pijnlijk voor de cliënt. Belangrijk is ook dat je bij de oudere voet rekening houdt met een dunnere huid. Vervolgens ondersteun je de voet goed en pak je het mesje in de pengreep. Daardoor kun je de achterkant van de hiel gemakkelijker behandelen. Wat je misschien merkt tijdens de behandeling is dat je bijna ondersteboven op je behandelstoel moet zitten om goed bij de hielen te komen. Bekijk deze tip om gemakkelijk de hielen te kunnen behandelen.

Hielkloven verwijderen

De randen op de kloof zorgen ervoor dat de kloof niet goed kan sluiten. Daarom is het belangrijk om die randen weg te halen. Ik gebruik mesje 15 om het randje van de kloof te verwijderen. Voor de kloven die je daarmee niet helemaal kunt verwijderen kun je nog een kleinere frees gebruik met een slijpkapje. Je haalt de frees door de groef van de kloof heen en kunt vervolgens de rest ook verwijderen.

Ten slotte gebruik ik de fijne diamantfrees om de hielkloven schoon te maken en de restjes te verwijderen. Daardoor kunnen de kloven weer dichttrekken. Dan is de voetbehandeling van het eelt verwijderen en kloven verwijderen op de hielen klaar. Je sluit af met het ontsmetten van de huid en brengt een fijne voetcrème aan op de voet.

Heb je na het kijken toch nog vragen? Stel ze gerust door middel van een reactie onderaan de pagina.

Advertenties

67 gedachtes over “Dik en hard eelt op voeten verwijderen

 1. Hallo !

  Wat fijn dat ik u heb gevonden op internet.
  Ik heb net mijn opleiding pedicure gehaaald, maar kan jog veel van u leren zie ik hier wel.

  Ove het eelt , hoeveel mm slijpkapje gebruikt u en welke korrel /sterkte gebruikt u hier met frezen? Doet u voor dat u gaat beginnen er ook een crème op die het eelt wat zachter maakt?

  Liked by 1 persoon

 2. Wel goede tips maar…..wat kan ik nu het beste doen straks, tijdens mijn pedicure praktijkexamen? Dan mag je namelijk helemaal geen slijpkapjes gebruiken….maar je moet wel grof eelt kunnen verwijderen….en snel ook.
  Anno 2018 mag deze methode dus niet gebruikt, bij je praktijkexamen.

  Like

 3. Pingback: Voordelen van ambulant werken voor startende pedicure | Pedicuretip

 4. Pingback: Likdoorn verwijderen onder de teennagel | Pedicuretip

 5. Pingback: Beursaanbieding: Cosmetische keratine voetbehandeling | Pedicuretip

 6. Pingback: Eelt verwijderen zonder mesje | Pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.