Dik en hard eelt op voeten verwijderen

Veel pedicures krijgen ermee te maken. De sokken van de cliënt gaan uit en je constateert op beide voeten veel eelt. Er is een dikke harde rand met eelt ontstaan op de hielen van de voeten, waar veel kloven in zitten. In deze kloven kan je mesje blijven steken. Dus hoe kun je het beste eelt op de voeten verwijderen? Ik laat je met behulp van een uitgebreide video zien hoe ik het eelt verwijder van de voeten en hielen.

Eelt en klovendik en hard eelt hielen behandelen

Eelt is een verdikking van de huid wat komt door druk of wrijving. Wrijving of druk op de huid zorgt er namelijk voor dat de huid ruwer of harder wordt. Verandering van de temperatuur of hitte kan ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van eelt, zoals bij voeten van sporters of wandelaars. Eelt komt dan ook het meest voor op voeten en daarom is het belangrijk voor pedicures om het goed te kunnen behandelen en verwijderen. Zo kan het op de teentop ontstaan, op een spitsvoet, op een doorgezakte voorvoetonder de voet, tussen de tenen of zoals hier op de hielen. Bij mijn cliënt zijn ook kloven op de hiel ontstaan. In dit geval komt dat door een combinatie van overmatig eelt en een droge huid. Door constante druk kan het in dat geval dan als het ware gaan barsten. Dat worden dan kloven genoemd. Andere oorzaken voor kloven zijn verminderde doorbloeding, het dragen van open schoenen, medicijn gebruik, overmatig zweten, diabetisch, ouderdom, een afwijkende voetstand, een staand beroep en veel op blote voeten lopen.

Eelt verwijderen

Eelt is veelvoorkomend en zal dan ook bij veel van je cliënten op de voeten voorkomen. Het komt regelmatig voor in combinatie met kloven, zoals ook bij mijn cliënt in de video. Bij mijn cliënt is door het overmatige eelt een hele eeltlaag op de hiel ontstaan in combinatie met hielkloven. De behandeling van het eelt verwijderen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Voor het eelt verwijderen gebruik ik een aantal verschillende materialen. Allereerst begin ik met de frees met een slijpkapje. Daardoor wordt het eelt en de huid wat zachter, waardoor je vervolgens gemakkelijker met het mesje het eelt kunt verwijderen. Ik frees op een laag toerental, van ongeveer 12.000 of 14.000 toeren. Dat zorgt ervoor dat de bovenste laag van het eelt al enigszins wordt verwijderd en het wat zachter wordt. Zorg ervoor dat je de frees ook door de kloven heen haalt.

Vervolgens gebruik ik mesje 10 om het eelt volledig te verwijderen. Je snijdt in ronde, halve-maan-bewegingen. Daardoor trek je niet aan de huid, maak je minder kans op verwondingen en is het niet pijnlijk voor de cliënt. Belangrijk is ook dat je bij de oudere voet rekening houdt met een dunnere huid. Vervolgens ondersteun je de voet goed en pak je het mesje in de pengreep. Daardoor kun je de achterkant van de hiel gemakkelijker behandelen. Wat je misschien merkt tijdens de behandeling is dat je bijna ondersteboven op je behandelstoel moet zitten om goed bij de hielen te komen. Bekijk deze tip om gemakkelijk de hielen te kunnen behandelen.

Hielkloven verwijderen

De randen op de kloof zorgen ervoor dat de kloof niet goed kan sluiten. Daarom is het belangrijk om die randen weg te halen. Ik gebruik mesje 15 om het randje van de kloof te verwijderen. Voor de kloven die je daarmee niet helemaal kunt verwijderen kun je nog een kleinere frees gebruik met een slijpkapje. Je haalt de frees door de groef van de kloof heen en kunt vervolgens de rest ook verwijderen.

Ten slotte gebruik ik de fijne diamantfrees om de hielkloven schoon te maken en de restjes te verwijderen. Daardoor kunnen de kloven weer dichttrekken. Dan is de voetbehandeling van het eelt verwijderen en kloven verwijderen op de hielen klaar. Je sluit af met het ontsmetten van de huid en brengt een fijne voetcrème aan op de voet.

Heb je na het kijken toch nog vragen? Stel ze gerust door middel van een reactie onderaan de pagina.

84 gedachtes over “Dik en hard eelt op voeten verwijderen

 1. Beste Marjolein,
  Wat een onzettend fijne filmpjes! Erg leerzaam! Ben bezig met de pedicure opleiding en je filmpjes helpen enorm!
  Mag ik vragen dat laatste freesje wat is de naam precies? Wil m missvchien ook aanschaffen. Of zeg je zelfde als fijne peerfrees?
  Dankjewel! (Had ook op youtube gereageerd maar hier makkelijker denk ik)

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Voetbehandeling oudere voet met ruitertenen | Pedicuretip

 3. Pingback: Feiten over onze voeten | Pedicuretip

 4. Beste collega,
  Graag zou ik advies voor t volgende;
  Een klant van mij komt elke 4 weken weer met voeten die eruit zien als op de foto
  Heel hard eelt met kloven, uiteraard pijnlijk.
  Mw is longpatient en gebruikt veel medicatie.
  Door haar gezondheidproblemen is zij niet therapietrouw wat voetverzorging aangaat.
  Door financiele problemen zijn goed schoeisel ook geen optie. Het kost mij elke behandeling meer tijd dan een gemiddelde behandeling
  Ik ben op de hoogte van slijpkapjes, eeltverweker en allerlei hulpmiddelen.
  Helaas heb ik de juiste, tijdbesparende, behandelwijze, nog steeds niet ontdekt
  Kan de dermatoloog eeb bijdrage leveren?
  Het is afwijkend dat elke vier weken de voeten in zo’n staat verkeren
  Heeft u idee hoe dit aan te pakken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.