Tunnelnagels knippen en dikke nagels afvlakken

Ook al zijn het voor de cliënt gewoon rondgroeiende nagels, wij pedicures noemen het tunnelnagels. Tunnelnagels kunnen erg pijnlijk zijn maar niet altijd, soms alleen als de teennagels te lang zijn. Dan nog zijn tunnelnagels lastig om te knippen. Dus, hoe pak je als pedicure het behandelen van tunnelnagels en verdikte nagels aan?

Tunnelnagels behandelen

Tunnelnagels zijn vaak lastig te knippen, Als je de nageltang goed onder de tunnelnagel wilt zetten om te knippen, voelt dat vaak niet prettig omdat er spanning op staat. Als je teveel druk zet en een groot stuk knipt loop je het risico dat de nagel barst. Als je eerst een klein knipje in de nagel geeft op ongeveer 1/4 deel uit de hoek vandaan, haal je daarmee de spanning van de nagel. De rest van de teennagel kun je met de vorm mee knippen in kleine stukjes tegelijk. Dan draai je je tang naar de andere kant en knip je het andere kleine laatste stukje tunnelnagel in tegengestelde richting af. Je hoeft dan niet te wrikken met de tang, de nagel blijft intact en de client zit ontspannen en voelt geen pijn!

Drukvrij leggen

Tijdens het polijsten kun je met de fijne diamant frees de bolling van de tunnelnagel iets afvlakken, dat geeft dan ook gelijk iets minder spanning in de nagelwal. Vervolgens maak je de nagelomgeving goed schoon met de excavator of de robbelaar (onyclean). Er ontstaat dan wat ruimte in de nagelwal, waardoor je de tunnelnagel gemakkelijk drukvrij kunt leggen. Hier zie je hoe je nog wat meer ruimte kunt maken. Je gebruikt daarvoor de palpator met een reepje copoline, met wat betadine of sterilon. De copoline leg je in de nagelwal tussen de huid en het hoekje van de nagel, zodat het dient als bescherming en verzachting.

Frezen en polijsten

Als verdikte nagels niet knipbaar zijn, frees je ze dunner met de stalen frees, keramische frees - pedicuretiptungstenfrees of de nieuwe keramische frees. Dat doe je vanaf de nagelriem naar het nageluiteinde. Vaak worden ze dan ook gelijk korter.

Als het nog nodig is kan je ze dan wat makkelijker knippen en weer netjes glad polijsten met de fijne diamantfrees. In een verdikte nagel zie je vaak zwarte puntjes, dat zijn meestal gesprongen adertjes of gedroogde bloedrestjes daarvan. Deze zijn ontstaan door druk van de dikke nagels. Dit kan gewoon weggefreesd worden, tenzij de cliënt aangeeft dat het gevoelig wordt.

Je ziet dat door de druk veel eelt ontstaat op de voet. Hier zie je hoe je met een mesje eelt kunt verwijderen.

Ik hoop dat dit artikel met bijbehorende video je weer wat verder helpt bij de volgende cliënt met tunnelnagels of verdikte nagels. Mocht je een vraag hebben, laat hem gerust hieronder achter!

29 gedachtes over “Tunnelnagels knippen en dikke nagels afvlakken

 1. Mijn moeder wil zelf kalknagels knippen. Hoe maakt ze die zachter om te knippen
  Nu komt ze er niet Door.
  Ze is 92 jaar en vind pedicure iets nieuws en hoopt dat u een tip heeft om nagels zachter te krijgen

  Like

  • Beste Gea, bedankt voor jouw vraag. Ik zou altijd aanraden om naar een pedicure te gaan, gezien hun expertise en ervaring hiermee, zeker ook gezien haar leeftijd. Goed om te weten is dat er ook veel pedicures ambulant werken en dus gewoon aan huis kunnen komen.

   Een tip om de huid en nagels zachter te maken is om de voeten in een voetenbadje te doen. Maar hier worden de nagels niet dunner door, dat doet een pedicure met apparatuur.

   Like

 2. Pingback: Basis pedicure behandeling – teennagels verzorgen en eelt en likdoorns verwijderen | Pedicuretip

 3. Pingback: Voetbehandeling oudere voet met ruitertenen | Pedicuretip

 4. Pingback: Duurzame salon met de groene bodyguard | Pedicuretip

 5. Ik heb een vraag over verdikte nagels. Bij twee klanten kon ik de nagel niet knippen want de hoornlaag zat vastgegroeid aan het nagelbed. Ik heb dus gefreesd. Toen ik daarna onder de nagel de hoornlaag handmatig ging reinigen kwam ik niet verder dan de helft omdat de rest vast zat. Het was voor de klant pijnlijk en het bloedde ook op een puntje. Hoe moet ik hiermee om gaan?

  Like

  • Beste Maria, het dunner frezen van de nagel is inderdaad prima. De huid die vast gegroeid zit aan de nagel moet je inderdaad laten zitten en kun je niet zomaar weghalen omdat dat pijnlijk is voor de klant. Dit moet je dus eigenlijk laten zitten. Misschien dat je wel iedere behandeling een klein stukje kunt weghalen. Als het maar niet in één keer verwijderd wordt.

   Like

 6. Hoe kan je een tunnelnagel aan de hand weer een normale vorm geven? Is het opensnijden van de nagel (die ook wit wordt aan de bovenkanten) in het midden en daarna een kunstnagel opkleven wel de beste oplossing? Of is het beter een beugeltje te plaatsen? Mijn pedicure had geen passend beugeltje…..

  Like

 7. Pingback: Likdoorn verwijderen onder de teennagel | Pedicuretip

 8. Pingback: Beursaanbieding: Cosmetische keratine voetbehandeling | Pedicuretip

 9. Pingback: Cliënt met Artritis Psoriatica bij de pedicure | Pedicuretip

 10. kun je deze nagels ook begeleiden dat ze weer een `normale`vorm krijgen?
  heb wel eens gelezen van verticale gleufjes erin frezen dat er geen spanning op de nagel staat?

  Like

  • Voor het begeleiden van een normale nagel kan er een beugeltje geplaatst worden. Het frezen van verticale gleufjes is om de spanning eraf te halen, maar dat is alleen als er pijn is. Bij deze cliënt is dat niet het geval. Drukvrij leggen of een beugeltje plaatsen is dan het beste.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.