Cliënt met een spitsvoet

Er is weer een nieuw jaar aangebroken en dat betekent ook weer nieuwe cliënten. Zo heb ik een dame met een spitsvoet behandeld en wil dat graag met jullie delen. Zo een cliënt zit namelijk niet dagelijks op je stoel. Toch moet je er wel altijd goed op voorbereid zijn. Ik laat je zien wat een spitsvoet is, hoe het ontstaat, wat het betekent voor de voet en hoe ik mijn behandeling uitvoer bij een spitsvoet.

Betekenis spitsvoet

Wat is een spitsvoet nou eigenlijk? In vaktermen wordt het ‘Pes Equinus genoemd, een afwijking van de stand van de voet, waardoor de voet naar beneden wijst. Bij het lopen raken de tenen dus als eerste de grond, omdat de hiel is opgetrokken. Het is heel hinderlijk met lopen omdat je met een normale voetafwikkeling altijd eerst je hiel op de grond zet, waardoor je vervolgens naar de middenvoet rolt en je tenen ten slotte de grond raken. Een andere voetafwijking is bijvoorbeeld een klapvoet of een spreidvoet, oftewel een doorgezakte voorvoet.

Oorzaak en ontstaan spitsvoetSpitsvoet

Een spitsvoet kan ontstaan door een verkorte achillespees of door langdurige bedrust, net als bij een klapvoet de oorzaak kan zijn. Als een patiënt langdurig of vaak op de rug ligt en de ingestopte dekens zitten strak, worden de voeten omlaag gedrukt en gestrekt in het verlengde van het onderbeen. Daarnaast kan het ontstaan door een spastische verlamming waarbij er wel kracht in de spieren is, maar er onvoldoende controle over is. Zo ontstaan er onwillekeurige bewegingen en trillingen.

Door een intakegesprek met mijn nieuwe client kom ik erachter dat haar spitsvoet is ontstaan door een spastische verlamming. Er is dus wel kracht in de spieren, maar de cliënt heeft er niet altijd controle over. De spastische verlamming is het gevolg van blijvende schade na een hersenbloeding. Een operatie is bij haar helaas niet mogelijk, maar een orthopedische schoen met een hakverhoging, een afwikkelingsondersteuning en stevigheid rond de enkel biedt een goede mogelijkheid om toch zo goed mogelijk te kunnen lopen. Bekijk in bijgevoegde video zelf hoe een spitsvoet eruit ziet, hoe iemand met een spitsvoet loopt en hoe mijn cliënt met de orthopedische schoenen loopt.

Voetbehandeling spitsvoet

Ondanks de goede, dure en volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen, ontstaan er toch regelmatig voetklachten. Zo blijkt dat de huid wat droog is en er veel eelt ontstaat. Dat moet regelmatig verwijderd worden. Verder ontstaat er een ingroeiende nagel die op de grote teen naar binnen krult. Deze cliënt heeft ook een hamerteen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen. Zo een hamerteen kan pijnlijk zijn of zorgen voor evenwichtsproblemen. Er is een likdoorn op de tweede teen, de hamerteen, ontstaan.

Uiteraard heb ik deze voeten ook behandeld. Zo heb ik het eelt op allebei de voeten verwijderd, de ingroeiende teennagel op de grote teen genkipt en de likdoorn op de hamerteen verwijderd. Bekijk hier de pedicure behandeling van de spitsvoet en hamerteen!

10 gedachtes over “Cliënt met een spitsvoet

  1. Pingback: Voetbehandeling na Morton Neuroom operatie | Pedicuretip

  2. Pingback: Likdoorn op de teentop verwijderen van een hamerteen | Pedicuretip

  3. Pingback: Cliënt met Artritis Psoriatica bij de pedicure | Pedicuretip

  4. Pingback: Pedicure behandeling oudere voet | Pedicuretip

  5. Pingback: Doorgezakte voorvoet bij de pedicure | Pedicuretip

  6. Pingback: Podotrack afdrukvel met carbon | Pedicuretip

  7. Pingback: Cliënt met een klapvoet bij de pedicure | Pedicuretip

  8. Pingback: Eelt op spitsvoet en likdoorn op hamerteen verwijderen | Pedicuretip

  9. Pingback: Eelt spitsvoet verwijderen en likdoorn op hamerteen | Pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.