Eelt op spitsvoet en likdoorn op hamerteen verwijderen

Vorige week heb ik jullie verteld over de betekenis, het ontstaan en de oorzaken van de spitsvoet. Ik heb ook een cliënt met een spitsvoet en zij heeft speciaal op maat gemaakte orthopedische schoenen. Toch heeft zij regelmatig voetklachten. Bekijk hoe ik om ga met de spitsvoet en de hamerteen en hoe ik de pedicurebehandeling uitvoer. Ik zal het eelt verwijderen, de ingroeiende teennagel behandelen, een teennagel verdunnen en de likdoorn op de hamerteen verwijderen.

Spitsvoet

Bij een spitsvoet, oftewel ‘Pes Equinus’ wijst de voet naar beneden en raken de tenen als eerste de grond tijdens het lopen. Mijn cliënt heeft een spitsvoet die erg veel naar binnen kantelt en daarom heeft zij speciaal op maat gemaakte orthopedische schoenen. Ondanks deze orthopedische schoenen zijn er toch veel drukplekken en voetklachten. Zo ontstaat er regelmatig veel eelt, is de huid van de voet droog, is er een likdoorn ontstaan op de hamerteen en heeft zij een ingegroeide teennagel en een verdikte nagel. Ook op de gewone voet is er een knobbeltje ontstaan en is er veel eelt.

Eelt voeten verwijderen

Ondanks de speciaal op maat gemaakte orthopedische schoenen ontstaat er toch veel eelt aan de voet. Dat eelt ontstaat vooral aan de kant waar de voet naar binnen kantelt, in dit geval aan de mediale kant. Zo heeft mijn cliënt vooral eelt op de grote teen (teen 1), aan de mediale kant van de voorvoet en op de hiel. Zo is het eelt erg hard en daarom gebruik ik allereerst een slijpkapje met de nattechniek om het eelt op de voet te verwijderen. Daardoor wordt het wat zachter en is het gemakkelijker om het overtollige eelt met een mesje weg te snijden. Je merkt dan dat door het frezen er spanning op de spieren ontstaat en de voet in een spitsvoet trekt.

Ook bij de gewone voet kantelt het hielbeen naar binnen, waardoor er eelt ontstaat. Voor het verwijderen van het eelt op de gewone voet gebruik ik een nieuwe frees, namelijk de orthofex snijfrees. In mijn video laat ik je zien hoe ik het eelt van de spitsvoet en de gewone voet verwijder.

Ingegroeide nagel verwijderen

Door het kantelen van de spitsvoet is de teennagel van de grote teen (teen 1) een ingegroeide nagel. Zo krult de teennagel naar binnen en is het voor mijn cliënt een pijnlijke plek. Zorg dat je de gekrulde hoek afknipt zodat er geen ingegroeide teennagel ontstaat. Zorg dat je bij het verwijderen van de gekrulde hoek van de teennagel in tegengestelde richting knipt, zodat het knippen niet pijnlijk is voor de cliënt. Daardoor kun je ook gemakkelijker de rest van de teennagel gemakkelijker knippen.

HamerteenHamerteen bij de pedicure

Daarnaast is teen 2 van mijn cliënt een hamerteen. Met een hamerteen wordt bedoeld dat het gewricht tussen het eerste en tweede kootje is gebogen en deze dus constant op de grond komt. Het kan zorgen voor evenwichtsproblemen en het kan pijnlijk zijn. De teennagel van teen 2, de hamerteen, is verdikt. Daardoor is deze nagel lastiger te knippen en is het aan te raden deze eerst af te vlakken met een frees. Ik gebruik zelf de keramische frees, zoals je ziet in mijn video, maar je kunt ook de stalen frees gebruiken om de verdikte teennagel af te vlakken. Daarnaast is er een likdoorn, oftewel een eksteroog, ontstaan op het topje van de hamerteen, wat veel voorkomt bij mensen met een hamerteen. De likdoorn ontstaat door de druk die wordt gecreëerd omdat iemand met een hamerteen als het ware op de teentop loopt. Om deze weg te kunnen halen verwijder ik eerst het eelt op de teentop en verwijder daarna de likdoorn met mesje 15 en werk het vervolgens af met de bolkopfrees. Zo een likdoorn kan op allerlei plaatsen ontstaan, zoals onder de voet of een likdoorn tussen de tenen. Bekijk in onderstaande video hoe ik de likdoorn van de top van de hamerteen verwijder en de nagel met de frees verdun.

Bekijk hieronder mijn video over de pedicure behandeling van een cliënt met een spitsvoet en terugkomende voetklachten. Reacties en vragen zijn altijd welkom!

23 gedachtes over “Eelt op spitsvoet en likdoorn op hamerteen verwijderen

  1. Pingback: Spoedcursus tenen lezen voor pedicures | Pedicuretip

  2. Pingback: Terugblik op tips in 2017 | Pedicuretip

  3. Pingback: Likdoorn op de teentop verwijderen van een hamerteen | Pedicuretip

  4. Pingback: Likdoorn verwijderen onder de teennagel | Pedicuretip

  5. Ik heb altijd een pedaalemmerzak om mijn opvangschaal heenzitten, daarin leg ik een servet. Als ik aan de tweede voet begin pak ik weer een schoon servet. Aan het einde van de behandeling trek ik de zak er af zodat het afval erin zit. Werkt superschoon en handig. De opvangbak blijft dan schoon, ik ontsmet hem na de behandeling maar in principe is er niets ingevallen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.