Doorgezakte voorvoet bij de pedicure

Ik heb een cliënt met een doorgezakte voorvoet, oftewel een spreidvoet, in mijn salon gehad en laat jullie graag zien hoe dat er uit kan zien. Je kunt zelf ook cliënten met een voetafwijking krijgen en daarom is het fijn dat je weet wat de voetafwijking inhoudt, wat vaak het gevolg is van deze afwijking en hoe je dat als pedicure netjes kunt behandelen. Lees verder voor de betekenis van een spreidvoet, de oorzaak, gevolgen, een behandeling en een toelichtende video.

Doorgezakte voet

Een doorgezakte voet of doorgezakte voorvoet wordt in pedicuretermen een spreidvoet genoemd. De medische naam van een spreidvoet is ‘Pes Planotransversus’. Het is een afwijking van de voet waarbij de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar onderen doordrukken. Onder invloed van de druk van de middenvoetsbeentjes staan de tenen wat gespreid en wordt de voorvoet breder. Andere vormen van voetafwijkingen waar ik over geschreven heb zijn een spitsvoet en een klapvoet.

Oorzaak doorgezakte voet

De oorzaak van een doorgezakte voorvoet is een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetsbeentjes. Het kan ontstaan door overgewicht, reuma of overbelasting door bijvoorbeeld schoenen met hoge hakken. De oorzaak van een spreidvoet kan erfelijk zijn, maar leeftijd speelt ook een rol. Vooral vrouwen hebben last van spreidvoeten. De analyse van een spreidvoet zie je hier.

Behandeling doorgezakte voorvoet

Een doorgezakte voorvoet of spreidvoet kan veel klachten geven aan de voorkant van de voet. Deze klachten zijn een scherpe pijn bovenop de voorvoet, een brandende pijn onder de bal van de voet, likdoorns en eeltvorming onder de bal van de voet. Bekijk hier mijn uitgebriede behandeling van de spreidvoet, het eelt verwijderen en likdoorns verwijderen. Een spreidvoet kan overgaan in Hallux Valgus bij het dragen van slecht, hooggehakt of nauw schoeisel. Daardoor kan er ook een zenuwinklemming ontstaan, wat Morton’s neuroom wordt genoemd.

De belangrijkste behandeling van een spreidvoet is goed schoeisel, aangevuld met steunzolen. In ernstige gevallen kan er soms een operatie plaatsvinden. De belangrijkste tips met betrekking tot schoenen bij een doorgezakte voorvoet die je aan cliënten kunt geven zijn:

  • Draag altijd goed en verantwoord schoeisel met niet te dunne zolen;
  • Draag geen nauwe schoenen en geen hoge hakken;
  • Kies voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet. Met het doorzakken van de voetboog worden je voeten namelijk soms iets breder;
  • Een op maat gemaakte steunzool kan een oplossing bieden.

12 gedachtes over “Doorgezakte voorvoet bij de pedicure

  1. Pingback: Basis pedicure behandeling – teennagels verzorgen en eelt en likdoorns verwijderen | Pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.