Cliënt met een klapvoet bij de pedicure

Ik krijg veel verschillende cliënten in mijn pedicuresalon. Vanwege het enthousiasme over de vorige artikelen en video’s over mijn cliënten met voetaandoeningen als een spitsvoet en een spreidvoet, heb ik ook een video gemaakt over mijn cliënt met een klapvoet. Het is interessant om te zien wat het verschil is tussen de gewone voet en een klapvoet. Aan de hand van deze video krijg je een idee van wat een klapvoet is en wat je kunt verwachten als je een cliënt krijgt met een klapvoet of een andere afwijking.

Klapvoet

Wat is een klapvoet?

De naam klapvoet zegt het eigenlijk al. Een klapvoet is namelijk een voet die tijdens het lopen omlaag klapt. De spieren van de voetheffers zijn bij een klapvoet verzwakt, waardoor de voorvoet en de tenen niet opgetild worden zoals bij de gewone voet (dat noemen we een ‘dorsaalflexie’ van de voet). Dat zorgt ervoor dat de voet als het ware ‘ploft’ tijdens het lopen en het neerzetten van de voet. Daardoor kan iemand met een klapvoet enige last ondervinden tijdens het lopen. Doorgaans wordt een wandelstok of kruk gebruikt bij erge last. Wat vaak ontstaat is een zogenoemde ‘hanentred’, waarbij de knie hoger opgetild wordt om ervoor te zorgen dat de voorvoet niet over de grond sleept. Andere voetafwijkingen van mijn cliënten waar ik over heb geschreven en een video over heb gemaakt zijn een spitsvoet en spreidvoet.

Hoe ontstaat een klapvoet?

Een klapvoet ontstaat vaak door een zwakte of verlamming van de voetheffers of een beknelling van de kuitbeenzenuw bij de knie. De voorste scheenbeenspier en de teenheffers zorgen er doorgaans voor dat je de voet gewoon op kunt tillen. De spierverlamming bij een klapvoet gaat vaak samen met een verzwakking van een andere spiergroep, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren tijdens het lopen en staan. Als het gaat om een beknelling van de kuitbeenzenuw dan komt dat vaak door langdurig gehurkt zitten, met de benen over elkaar zitten, zwaarbelaste kniebuigingen of langdurige bedrust, net als bij een spitsvoet. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld een hernia zijn.

Mijn pedicure cliënt met een klapvoet

Zoals in onderstaande video te zien heeft mijn cliënt klapvoet voetspiegelook een klapvoet. Dat is bij haar ontstaan door een zenuwaandoening, namelijk neuropathie. Ook een spitsvoet kan ontstaan door neuropathie. Op de foto van de voetspiegel is de afwijkende voetstand goed te zien. De voetstand kun je ook bepalen met een podotrack afdrukvel. In de video laat ik je zien hoe deze mevrouw loopt door de voetaandoening. Zij ervaart weinig pijn van de klapvoet en eigenlijk ook geen pijn tijdens het lopen. De last zit hem vooral in het hoger optillen van de knie tijdens het lopen, waarbij de voet ook op de grond ‘ploft’, zoals goed in de video is te zien en zelfs ook is te horen als het geluid goed aanstaat. Zoals verteld gaat de verlamming vaak gepaard met een verzwakking van de spieren die de enkel stabiliseren. Dat is bij deze mevrouw ook het geval. Tijdens het stilstaan heeft zij dan ook de neiging om haar benen te bewegen omdat zij zonder steun nauwelijks kan stilstaan. Dat komt door de evenwichtsstoornis die de zwkake spieren met zich meebrengen.

De voetklachten die door de klapvoet bij mijn cliënt ontstaan zijn wat eelt en een likdoorn. Zoals in de video te zien is er op dit moment niet veel eelt, ondanks dat mevrouw zelfs 10 kilometer heeft gelopen die dag. Het eelt ontstaat vaak aan de mediale kant van de hiel, dat komt door de zwakke engel en het naar binnen kantelen van het hielbeen. De likdoorn ontstaat vaak aan de buitenkant van de kleine teen, maar is in een eerdere behandeling door mij verwijderd en op dit moment dus nog niet teruggekomen. Bekijk hier hoe je het eelt en likdoorns goed kunt verwijderen.

7 gedachtes over “Cliënt met een klapvoet bij de pedicure

  1. Pingback: Voetbehandeling na Morton Neuroom operatie | Pedicuretip

  2. Pingback: Likdoorn op de teentop verwijderen van een hamerteen | Pedicuretip

  3. Pingback: Cliënt met Artritis Psoriatica bij de pedicure | Pedicuretip

  4. Pingback: Pedicure behandeling oudere voet | Pedicuretip

  5. Pingback: Cliënt met een spitsvoet | Pedicuretip

  6. Pingback: Doorgezakte voorvoet bij de pedicure | Pedicuretip

  7. Pingback: Podotrack afdrukvel met carbon | Pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.