Likdoorn op de teentop verwijderen van een hamerteen

Nieuwe inspiratie! Ik heb een cliënt met een hamerteen, waardoor er continue eelt en een likdoorn op ontstaan. Dit zorgt voor veel last en de plek is ook pijnlijk. Benieuwd hoe de hamerteen ontstaat en zien hoe ik in een nieuwe video de teen behandel door het eelt en de likdoorn te verwijderen? Lees dan verder!

Ontstaan hamerteen

Deze cliënt heeft op de tweede teen van haar linkervoet een likdoorn op de teentop. Dat komt onder andere omdat deze tweede teen een hamerteen is. Hoe kan dat? Er bestaat namelijk een evenwicht tussen de spieren die de tenen doen bewegen. Als dat evenwicht verstoord wordt kan er een verkeerde stand van de tenen ontstaan. Een voorbeeld daarvan is de hamerteenstand die is ontstaan bij de tweede teen van deze cliënt. In dit geval kan de Hallux Valgus de oorzaak zijn. Een Hallux Valgus is namelijk een standafwijking van de grote teen. Deze groeit enigszins naar binnen.

Doordat de spieren van de Hallux (grote teen) niet meer optimaal functioneren raakt de sturing van de tweede teen uit evenwicht. Een andere oorzaak kan zijn dat de tweede teen onder de grote teen groeit, waardoor de tweede teen in de hamerstand wordt geduwd, maar dat is hier niet het geval. Standafwijkingen komen ook voor bij de voet, zoals een spreidvoet, spitsvoetArtritis Psoriatica en een klapvoet.

Likdoorn verwijderen op de teentop

Door de stand van deze hamerteen raakt de teentop continue de grond, waardoor er zowel eelt als een likdoorn onder het eelt op de teentop zijn ontstaan. Belangrijk is om het eelt en de likdoorn netjes te verwijderen. Ik gebruik voor het verwijderen van het eelt allereerst een slijpkapje met een punt erop. Het slijpkapje maakt het eelt zachter en de punt zorgt ervoor dat je tijdens het frezen al enigszins de diepte ingaat, waardoor het eelt bij de likdoorn zoveel mogelijk verwijderd wordt. Vervolgens kun je met mesje 15 het eelt verder verwijderen. Pas als het eelt goed van de oppervlakte weg is kun je de likdoorn bereiken, die je vervolgens met het puntje van het mesje kunt verwijderen, zoals in de video te zien is. Omdat de plek waar de likdoorn zit best pijnlijk is verwijder ik de restanten met een getante bolkopfrees. Ten slotte werk ik de eeltlocatie af met een diamant bolkopfrees. Een likdoorn kan ook op andere plekken ontstaan, zoals tussen de tenen, onder de teennagel of onder de voet.

Gevolgen hamerteen voorkomen

Vervolgens kun je na de behandeling de eeltlocatie desinfecteren met bijvoorbeeld Sterilon, net als ik deed bij het verwijderen van een likdoorn onder de teennagel. In dit geval is de likdoorn ontstaan door een standafwijking van de tenen. De kans dat de likdoorn snel weer terug zal komen is dus groot. Deze kans kun je op een aantal manieren verminderen. Zo kun je een teenscheider plaatsen. Deze zijn er in schuimrubber en gel variant. Een andere oplossing is een speciaal hamerteenkussen die de tenen ondersteund, waardoor de standafwijking enigszins wordt gecorrigeerd.

5 gedachtes over “Likdoorn op de teentop verwijderen van een hamerteen

  1. Pingback: Basis pedicure behandeling – teennagels verzorgen en eelt en likdoorns verwijderen | Pedicuretip

  2. Pingback: Spoedcursus tenen lezen voor pedicures | Pedicuretip

  3. Pingback: Voetbehandeling na Morton Neuroom operatie | Pedicuretip

  4. Pingback: Terugblik op tips in 2017 | Pedicuretip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.