Voetbehandeling oudere voet met ruitertenen

Het is eigenlijk alweer veel te lang geleden dat ik een bericht heb geschreven over een complete voetbehandeling. Toen ik wist dat mijn cliënt van 92 jaar met ruitertenen opnieuw zou komen, heb ik haar toestemming gevraagd de behandeling voor jullie te mogen filmen. Het is namelijk een interessante combinatie van ruitertenen, artrose, vergroeiing en daardoor veel eelt en pijnlijke likdoorns. Uiteraard met uitgebreide video!

Artrose en ruitertenen

Een typisch voorbeeld van de oudere voet, waar ik eerder een video over heb gemaakt. Deze oude dame heeft ruitertenen. Dat wil zeggen dat de ene teen over de andere teen heen groeit. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij reuma. In dit geval is het een combinatie van aangeboren afwijking, Hallux Valgus, X-stand van de benen, druk van schoenen en artrose (aandoening van het kraakbeen), een vorm van reuma. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen (wat zorgt voor soepel kunnen bewegen) achteruit gaat. Bij de voet komt artrose het meeste voor in de grote teen en enkel. Zo groeit de Hallux (grote teen) hier naar binnen, groeit de tweede teen omhoog en duwt de Hallux zelfs de derde teen naar beneden. Mevrouw draagt ook steunkousen, waardoor de voeten extra strak zitten. In de loop der jaren leidt dat alles ertoe dat het vetpolster verschoven is en er veel eelt en (pijnlijke) likdoorns ontstaan. Mevrouw loopt door de vergroeiing en het inmiddels verdwenen vetpolster vrijwel op de botjes en draagt daarom ook semi-orthopedische schoenen met daarin aangepaste extra zachte zooltjes. In de video zie je duidelijk de druk van de voet en botjes op de zool.

Behandeling eelt en likdoorns

Zoals je kunt zien ontstaat er veel eelt, likdoorns en ook een plooi in de huid die te veel eelt een kloof vormt. Ook op de ruiterteen zelf zijn likdoorns ontstaan, omdat deze tegen de schoen aanduwt. Verder is de teennagel op de Hallux van de linkervoet een tunnelnagel. Ik gebruik de diamantfrees om het eelt wat zachter te maken, zodat het gemakkelijker weg te snijden is. Dit is handig en prettig voor de cliënt als je te maken hebt met een kwetsbare huid. Daarna kun je het met het mesje (nr. 10) wegsnijden. Na het verwijderen van de likdoorns gebruik ik de bolkopfrees voor het afwerken.

Om te voorkomen dat de plooi veranderd in een kloof of bijvoorbeeld open gaat, verwijder ik het eelt er omheen, waar ik de grove slijpkap voor gebruik. Bekijk de volledige behandeling in de video hieronder.

Afronden van de voetbehandeling

Na de voetbehandeling breng ik de voeten en spieren wat tot rust en laat deze ontspannen door de voeten te verwennen met heerlijk warme handdoeken. Een soort gemakkelijke manier van cosmetische voetverzorging. Er zijn tal van opties, bekijk hier de voordelen en de verschillende opties. Het lijkt niet alleen lekker, dat is het ook! Luister maar op minuut 08:14 🙂

15 gedachtes over “Voetbehandeling oudere voet met ruitertenen

   • Mooi, fantastisch werk. Ik kom uit België, en hier gebruiken we de naam gespecialiseerde voetverzorging, Waarom weet ik niet…maar medische Pedicure mogen wij niet gebruiken. Wat mij opvalt is dat u geen doekjes legt over de eelt die bv in HAC gedrenkt zijn, om zo de eerste eelt te verzachten. De slijpkopjes ken ik van vroeger, maar die zijn hier in België al een tijdje niet meer te verkrijgen. Het lijkt mij een voet met meerdere complexiteiten. Hoe lang werkt u zo gemiddeld aan deze behandeling. ?. Tussen het binnen komen vd klant en het verlaten van uw praktijk, bent u toch meer dan een uur kwijt. Of zie ik dit verkeerd. Ik werk volledig ambulant. Ik moet ook nog alles opruimen , en bij de volgende klant mij ook opnieuw installeren. Jouw video’s zijn een mooie leerschool, daarvoor alvast bedankt.

    Like

    • Beste Peter,

     Bedankt voor jouw bericht. Eeltverwerker gebruik ik inderdaad niet. Deze behandeling duurt zo een 45 minuten. Als slijpkapjes niet meer beschikbaar zijn kun je ook een grove diamantfrees gebruiken.

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.