Basis pedicure behandeling – teennagels verzorgen en eelt en likdoorns verwijderen

In deze video geef ik jullie zicht in een basis pedicure behandeling. Deze cliënt is al een tijdje niet naar de pedicure geweest. Dat is te zien aan de lengte van de teennagels. Verder zijn er op een aantal plekken eelt en likdoorns ontstaan, waarvan enkele ook pijnlijk. Het eelt gaan we wegsnijden, de likdoorns verwijderen en de rest van de voeten gaan we netjes behandelen.

Pedicure behandeling rechtervoet

Het gaat hier om een basis pedicure behandeling. Deze cliënt draagt steunzolen in haar schoenen met een verhoging daarin. Dit ter ondersteuning van haar doorgezakte voorvoet. Deze zijn duidelijk aan vervanging toe. Vandaar dat mevrouw ondanks de speciaal aangepaste steunzolen tóch last heeft van likdoorns.

 • Je begint met het desinfecteren van de voeten, van de voet, tot de tenen, naar de bal van de voet en de hielen.
 • Vervolgens knip je de teennagels. Tijdens het knippen, houdt ik mijn duim op de nagel, om controle te houden en te zorgen dat de nagel niet wegschiet. Tijdens het knippen van de nagels kom ik tegen dat de teennagel op de kleine teen een verdikte nagel is. Omdat deze tegen de schoen aan zit tijdens het lopen, wordt deze iets naar binnen geduwd en is deze teennagel verdikt.
 • Daarna ga ik de teennagels polijsten. Hier gebruik ik de fijne diamantfrees voor met een stompe punt. Je zorgt ervoor dat overtollige nagelriemen worden verwijderd. Hier kun je de peervormige fijne diamantfrees voor gebruiken. Door de nagels te polijsten kan later, als de behandeling klaar is, de nagelriem olie goed intrekken.

Wat ik tijdens het frezen merk is dat één van de teennagels los zit. Waarschijnlijk is dat zo ontstaan omdat deze is gestoten of er bijvoorbeeld iets opgevallen is. Het is een kwestie van tijd totdat deze nagel gaat loslaten. Tegen die tijd is er al een nieuwe nagel aan het groeien. Zo groeit er ook al een vliesje van een nieuwe teennagel onder.

 • Verder bevat de voet een aantal likdoorns, die voor de client ook gevoelig en soms zelf pijnlijk zijn. Als ik deze verwijder merk ik ook hoe hard deze is. Voor het verwijderen gebruik ik naast het mesje de kleine bolkopfrees op 30.000 toeren. Voor het afwerken van de hele omgeving rond de likdoorn gebruik ik uiteindelijk de fijne diamant bolkopfrees. Tijdens het afwerken kom ik ook pas de tweede likdoorn tegen.
 • Daarnaast bevindt er zich eelt op de grote teen. Dit kun je verwijderen met behulp van mesje 15, maar eerst maak ik het eelt zacht met de fijne diamantfrees. Hetzelfde geldt voor de hielen, waar iets minder eelt zit. Hier gebruik ik ook eerst de frees, waarna je de rest kunt verwijderen met mesje 10. Echter zit er op de hiel weinig eelt, waardoor het niet echt snijden is, maar meer het wegschrapen van de dode huidcellen.
 • Ten slotte maak je de nagelwallen schoon. Hier kun je een excavator of robbelaar voor gebruiken. In dit geval laat ik het gebruik van de excavator zien, waar je de bolle kant naar de huid toe moet houden.

Pedicure behandeling linkervoet

De linkervoet bevat een aantal vervelende plekjes, waaronder ook met likdoorn. Daarnaast zit er een eeltplek en bevat de hiel ook wat eelt.

Ook hier geldt net als bij de linkervoet het desinfecteren van de voet, het knippen van de nagels en vervolgens het frezen. Wat ik hier tegenkom tijdens het frezen is een nijnagel, een hard vervelend stukje teennagel aan de zijkant van de kleine teen. Je kunt de frees gebruiken om ook deze plek wat zachter te maken, zodat het later gemakkelijker is dit te verwijderen.

Voor de eeltplekken en likdoorns gebruik ik mesje 10 en 15 en de bolkopfrees. Bij de linkervoet heb ik de nagelomgeving schoongemaakt met de excavator. Dit kan echter ook met een robbelaar frees, oftewel een onyclean frees. Het voordeel van de robbelaar of onyclean is dat je met water werkt, waardoor de omgeving ook snel schoon wordt. Het materiaal is bot, waardoor het voor de cliënt ook prettig aanvoelt. Zo kunnen er ook geen wondjes ontstaan.

Ik ben altijd op zoek naar leuke en interessante onderwerpen om mijn werkwijze of tips over te delen. Waar zou jij graag willen dat mijn volgende artikel of video over gaat?

5 gedachtes over “Basis pedicure behandeling – teennagels verzorgen en eelt en likdoorns verwijderen

 1. Myriam,

  Hoe kun jij al 10 jaar cosmetische pedicure
  zijn als je nog met de opleiding pedicure moet
  gaan starten?????
  Wat heb ik verkeerd gedaan om eerst de cursus
  te volgen en dan het praktijk uit te brengen??

  Paramedisch pedicure marion

  Like

 2. Hallo,

  Jou zeer interessante site gevonden via YouTube.
  Ik begin met de opleiding pedicure in september. (Ivm Corona€)
  Ben al 10 jaar met veel plezier Par-time nagelstyliste en Cosmetisch pedicure. Mijn vraag is eigenlijk welke prijzen worden er voor al deze behandelingen gevraagd? Kostbare apparatuur en opleiding…. en in mijn ogen lijkt men wel een halve arts.
  Met veel vreugde bekijk en lees ik alles…
  vriendelijke groetjes Myriam (Myr 4 Nails)

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Myriam,

   Wat leuk dat je ook aan de slag gaat als pedicure en de opleiding gaat volgen.

   Goede vraag, maar lastig om eenduidig te beantwoorden. Een standaard behandeling duurt vaak zo een 45 minuten en kost tussen de 25-35 euro. Maar het is afhankelijk of je ambulant werkt of vanuit een praktijk en uiteraard ook wat de cliënt mankeert.

   Veel succes vanaf september!

   Like

 3. Is er een mogelijkheid om in te gaan op het gebruik van gutta percha bij ingroeiende nagels? Geen idee nl hoe te behandelen hiermee. Hartelijk dank,
  Een beginnende pedicure.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.