Veelgestelde vragen

Ik krijg dagelijks uiteenlopende vragen binnen over ons pedicurevak. Op deze blog, via de mail, als reactie op berichten en op mijn video’s via YouTube. Omdat het antwoord op deze vragen meestal interessant is voor meer pedicures en niet alleen voor die persoon, heb ik besloten veel van deze vragen op deze pagina met jullie te delen in willekeure volgorde 🙂 Gebruik de toetsen ‘Ctrl’ en ‘F’ om een specifieke vraag of zoekwoord te vinden.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je als ambulant pedicure je instrumenten schoon?
Om het goed schoon te maken gebruik je een inactiversingsvloeistof in een goed afsluitbaar bakje en alcohol 70%. Je kunt meerdere instrumentensets gebruiken. 2 sets is bijvoorbeeld wel handig als er korte tijd tussen de behandelingen zit. De instrumenten van klant 1 kunnen dan tijdens de behandeling van klant 2 in de activeringsvloeistof, zodat deze schoon worden. Na de inactiveringsvloeistof moeten ze in de alcohol.

Welke tang gebruik je bij het knippen van de tunnelnagels?
Ik gebruik voor tunnelnagels dezelfde tang als voor ‘gewone’ teennagels. Een nageltang met gebogen kop. In mijn geval is het merk Solingen.

Wat is het verschil tussen steriele en niet steriele mesjes. Welke zijn geschikt?
Altijd steriele mesjes gebruiken, dat is gezuiverd van ziektekiemen en bacteriën. Dat is belangrijk als je misschien een wondje maakt, als de huid erg kwetsbaar is of als iemand bijvoorbeeld een lage weerstand heeft.

Welke nummers van de mesjes zijn het beste?
De meest gebruikte mesjes zijn 10 en 15.

Welke maat bolkopfrees gebruikt u voor het weghalen van het laatste stukje van een likdoorn? En welke maat daarna om de randen mooi glad te maken?
In principe gebruik ik de kleinste maat bolkopfrees getand. Voor het gladmaken van de randen gebruik ik over het algemeen een diamant bolkopfrees, zoals ook in deze video te zien is.

Wordt een weke likdoorn op dezelfde manier behandeld als de gewone likdoorn? Het lijkt me zo pijnlijk voor de cliënt.
Ja dat wordt inderdaad op dezelfde manier behandeld en doet dan ook geen pijn. Dit kun je gewoon met een mesje wegsnijden en afwerken met de bolkopfrees. Lees hier meer.

Welke pedicuremotor gebruik je?
Ionto Pedospray NT40

Het is me onduidelijk of ik eelt moet wegsnijden of schrapen? Tijdens de opleiding heb ik geleerd de halve maanbeweging en dan schrapen, zoals een kaasschaaf. De pedicure waarmee ik samenwerk zegt dat ik echt een snijbeweging moet maken met het puntje van het mesje, van recht naar links. Hoe doe ik het nu juist?
De verwarring en verschillende meningen komen waarschijnlijk omdat het iets persoonlijks is. Beide technieken zijn heel goed te gebruiken, maar wel wat afhankelijk van de dikte van het eelt. Met de halve maantechniek loop je bijvoorbeeld iets minder risico dat je te diep snijd. Zie hier een mooi praktijkvoorbeeld op video.

Welke soort maat keramische frees is handig voor het verdunnen van de nagels?
Een peervormige keramische frees en dan een middenmaat

Waar ik vaak tegen aanloop, is het verwijderen van eelt onder de nagel, die vooral ook enorm in de nagelwal drukt. Wanneer haal je het weg, alleen bij pijn? Hoe ver kan je gaan? Verder drukte het wel enorm in de nagelwal. Doe ik dit dan met een fissuur frees? Er is dan geen duidelijke rand in de nagelwal, maar een dikke massa van nagel, en hoornstof, die in de wal drukt.
Voor de nagelwal kan je inderdaad heel goed de fissuurfrees gebruiken. Voorzichtig maak je de nagelwal schoon van hoornstof en geleidelijk aan maak je ook steeds wat ruimte zodat de nagel uiteindelijk weer terug kan zakken op het nagelbed.

Het valt mij op dat de nagels niet worden ontdaan van de hoekjes. Kun je tunnelnagels ook begeleiden dat ze weer een ‘normale’ vorm krijgen? Heb wel eens gelezen van verticale gleufjes erin frezen dat er geen spanning op de nagel staat?
Voor het begeleiden van een normale nagel kan er een beugeltje geplaatst worden. Het frezen van verticale gleufjes is om de spanning eraf te halen, maar dat is alleen als er pijn is. Drukvrij leggen of een beugeltje plaatsen is het beste als er geen pijn is.

Hoe gaat het met de verkoop van teensokken? Het lijkt mij wel even wennen om te dragen, maar zou ze best in mijn praktijk willen gaan verkopen. Hoe wordt er nu op deze sokken gereageerd?
Het is al een tijdje geleden dat ik dit artikel er over schreef, toch verkoop ik ze nog steeds goed! Zeker aan mensen met last van de huid tussen de tenen.

Wat te doen als iemand wekelijks lange wandelingen maakt en best veel eelt aanmaakt? Onder het eelt ontstaan blaren. Eelt toch volledig verwijderen?
Je moet zo goed mogelijk en regelmatig het eelt weghalen, dan kunnen de blaren onder het eelt genezen. Zie hier meer tips van de pedicure voor wandelaars.

Ik heb een klant waar de teennagels zo breed zijn dat ze door de nagelwal groeien. Is het dan verstandig om met de fisuurfrees een deel van de nagel doormidden te slijpen? Ik heb dit namelijk geprobeerd maar het was heel pijnlijk voor de klant omdat er dunne laagjes in de nagelwal zitten.
De dunne laagjes nagel die nog in de nagelwal zitten moet je in ieder geval nog goed weghalen en daarna drukvrij leggen. Wat je met door middel slijpen bedoeld begrijp ik niet precies. Als je de nagel smaller hebt gemaakt en de stukjes nagel uit de nagelwal hebt gehaald is de pijn als het goed is weg bij de cliënt. Wat ook helpt is om het water wat harder te zetten, waardoor het minder gevoelig wordt.

Zijn verdikte nagels altijd schimmelnagels, of kan er ook een andere oorzaak zijn? Hoe zie je eventueel het verschil?
Verdikte nagels kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals psoriasis nagels. Je weet het pas zeker of het een schimmelnagel is als het in het laboratorium getest is, maar vaak zit er een sterke geur aan een schimmelnagel, dat ruik je dan tijdens het frezen.

Wat mag je voor een onderbeen- en voetmassage vragen?
Het ligt er een beetje aan hoelang je er over doet. Als je er net als mij ongeveer een half uur over doet, dan is het gebruikelijk er tussen de €25 en €30 voor te vragen.

Kun je met een podotrack afdrukvel ook een statische afdruk maken? Dus met lijntjes ed.
Het is voor zowel dynamische als statische voetafdrukken.

Doe je Nail Art met speciale ‘verf’ of kan je er ook nagellak of evt. gel-lak voor gebruiken?
In principe breng je eerst basiscoat aan en sluit je af met topcoat. Verder gebruik ik nagellak en nail art paint of nail polish. Lees hier meer.

Kun je de robbelaar bij alle soorten nagels gebruiken?
Jahoor, dat is geen probleem! Hij is ook niet scherp. Ik heb eerder al de voor- en nadelen hiervan afgewogen. Lees dit artikel maar eens.

Ik vind het persoonlijk wel altijd lastig om onder de hiel te werken en heb altijd het idee dat mensen niet comfortabel in de stoel kunnen blijven zitten. Hoe gaan jullie hier mee om?
Soms moet je inderdaad bijna ondersteboven zitten om er goed bij te kunnen komen. Ik heb er eerder een artikel over geschreven. Bekijk deze tip maar eens.

Waarom gebruik je de keramische frees niet voor het afwerken van het eelt op de teentop?
Als het eelt met een mesje al goed weggesneden is dan is het kleine oppervlak van het teentje al mooi zacht en is het voldoende om af te werken met een fijne diamant frees.

Op hoeveel toeren gebruik jij de keramische frees?
Ik gebruik de middelmaat op 30.000 toeren.

Zou de kermische frees ook werken om eelt te verwijderen, bijvoorbeeld onder de hiel? De stalen frees word daar toch ook voor gebruikt?
De keramische frees wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verdunnen van de teennagels. Ik heb hem wel eens getest op eelt van de hielen en dat werkt eigenlijk best goed! De stalen frees gebruik ik daar niet voor.

Welke frees gebruik je met droog techniek?
Een bruine slijpkap of een grove diamantfrees.

Wat is een alternatief voor slijpkapjes ? Die heb ik namelijk niet. Er wordt wel gezegd dat slijpkapjes het handstuk van de motor verstoppen.
Als je geen slijpkapje hebt en nog niet wilt aanschaffen, kan je natuurlijk ook gewoon je grove diamantfrees gebruiken, maar het is beslist de moeite waard om het verschil te ervaren!

Ik heb altijd problemen om de onderkant van de hielen goed te kunnen zien en er goed aan te kunnen. Dan moet ik mij in alle bochten wringen om deftig te kunnen werken maar vind het zo ontoereikend en vervelend. Ik heb nochtans een stoel die vrij hoog kan. Hoe los jij dit op? Heb je tips?
Omdat ik deze vraag vaker tegenkom, heb ik er een artikel over geschreven.

Ik heb een klant met een wrat op haar teen. Zelf dacht ze dat het een likdoorn was. Bij druk van boven af heeft ze geen pijn, maar wel als ik zijwaarts druk. Hoe kan ik haar het beste helpen?
Als je er zeker van bent dat het een wrat is, dan zoveel mogelijk eelt eromheen weghalen en door de huisarts laten aanstippen met stikstof.

Graag nog jouw visie over rechtsom en linksom draaien van de freesmotor. Mijn docent op school gebruikt dit niet.
Het links- of rechtsom draaien van de fissuurfrees in de nagelwal is wel belangrijk, want je moet de nagel afslijpen en als die de verkeerde kant op draait, dan slijp je huid af. Het veranderen van de draairichting kan bij bijvoorbeeld de hielen ook makkelijk zijn om te gebruiken.

Ik heb regelmatig mannen met veel eelt en kloven in mijn praktijk. Nu zie ik in jouw filmpje dat jij het eerst voorbehandeld met een slijpkapje. Welke maat houder jgebruik jij hier? 7 of 10 mm en een grof (80) of fijn (150) slijpkapje?
ik gebruik daar een 7mm grof slijpkapje.

Ik heb net mijn opleiding pedicure afgerond, maar deze week had ik een client met een weke likdoorn tussen de tenen. Deze was erg taai en moeilijk weg te halen.
kan jij mij misschien zeggen met welk mesje of frees ik die het beste kan behandelen?
Ik gebruik daarvoor zelf altijd mesje nummer 15 en een bolkopfreesje. Wat je zou kunnen doen is de huid eerst verharden met petroleumether. Het snijden met mesje 15 wordt dan makkelijker! Lees ook dit artikel even, waar ik het uitleg en mijn complete pedicure behandeling in een video laat zien.

Mijn vraag is wat de kosten zijn voor het abonnement pedicuretip.
Gratis en voor niks 🙂 Zowel mijn blog als YouTube-kanaal.

Welke behandelstoel zou u aanraden? Ik zou er graag één met een motor aanschaffen maar twijfel tussen een één delig voetstuk of een tweedelig om zo misschien gemakkelijker te werken? 
Het ligt aan de behandelingen die je wilt geven. Als je bijvoorbeeld ook een onderbeen- en voetmassage wilt geven dan is een beensteun met één stuk makkelijker.

Welke fisuurfrees kun je het beste gebruiken bij een ingroeiende nagel om langs de nagel (wal) te gaan om wat ruimte te krijgen? De diamantfrees of de frees met wat meer grofheid? Ben soms bang dat ik met meer grofheid meer beschadig.
Je kunt het beste de diamant fissuurfrees gebruiken.

Wordt bij het wegsnijden van likdoorns de plek eerst verdoofd? Zo ja, waarmee?
De plek wordt niet verdoofd omdat het verwijderen van eelt bij een goede behandeling geen pijn doet. Een pedicure mag dan ook geen verdovingen aanbrengen.

Ik zie dat jij bij veel eelt eerst een frees met slijpkapje gebruikt om het eelt wat zachter te maken. Welke grootte heeft dit freesje met slijpkapje?
Ik gebruik meestal de 7mm of de 10mm frees.

Ik heb een vraag betreft een herstelde ingegroeide teennagel. Als deze volledig hersteld is, wat moet je dan elke zes weken als de client weer komt er nog aan doen? Is dat met de fisuurfrees langs de nagelwal blijven gaan of met rust laten?
Als er geen klachten meer zijn kun je het beste de nagelwal met rust laten.

Doet eelt verwijderen pijn voor de cliënt?
Als het op de juiste manier door een gecertificeerde pedicure wordt gedaan doet het geen pijn. Het gaat dan ook om dode huidcellen en het hoeft niet verdoofd te worden.

Welke tang gebruik je voor tunnelnagels en verdikte nagels?
De standaard nageltang voor diabetes, maar dan met een gebogen bek (in plaats van een rechte). Het merk is Solingen.

Is het handig om bij verdikte nagels eerst de nagel te verdunnen met een frees en vervolgens pas te knippen in plaats van andersom?
Als je de nagels eerst verdunt met een frees heb je kans dat ze barsten. Dus als de nagels goed genoeg zijn om te knippen, knip ze dan altijd eerst. Als ze dat niet zijn kun je ze inderdaad beter eerst even wat verdunnen. Bekijk hier mijn video hierover.

Wat gebeurd er als je te veel eelt weghaalt?
Eelt kan ook dienen als beschermlaag. Als je echt te veel eelt weghaalt kan het bijvoorbeeld pijn doen met lopen.

Waardoor ontstaat een likdoorn?
Likdoorns ontstaan meestal door wrijving. Dat kan zijn wrijving tussen de tenen of bijvoorbeeld tussen de voet en de schoen. Een andere reden kan een standafwijking van de voet zijn.

Blijven likdoorns weg als ze zijn wegeghaald?
Likdoorns ontstaan vaak door wrijving of bijvoorbeeld een standafwijking van de voet. Na het weghalen kunnen ze dus opnieuw ontstaan. Het kan van allerlei dingen afhangen of de likdoorn terugkomt en na hoelang. Dit verschilt per behandeling en per cliënt.

Kan eelt ook terugkomen na het weghalen?
Eelt is niet altijd erg en dient ook als beschermlaag. Belangrijk is ook dat er niet teveel wordt verwijderd. Het kan inderdaad terugkomen, dat hoeft niet erg te zijn. Dat verschilt per persoon en kan verschillende oorzaken hebben.

Hoe ontstaat eelt meestal?
Meestal door druk of wrijving.

Hoelang doe je over een voetbehandeling?
Een normale pedicurebehandeling duurt ongeveer 20 minuten, maar het kan wel uitlopen tot 40 minuten als het een lastige of uitgebreide behandeling is. Zoals deze behandeling bijvoorbeeld.

Hoe weet je wanneer je moet stoppen met het verwijderen van de eelt of likdoorn?
Zo ongeveer wanneer je de normale ‘zachte’ huid weer bereikt. Dit kun je herkennen als je geen druk meer voelt. Bekijk anders deze duidelijke uitleg en video.

 

Wat wordt er gedaan met mijn persoonlijke gegevens?
Ook jij hebt het recht te weten wat er met jouw persoonlijke gegevens gebeurd. Wat verzameld Pedicuretip en waarom? Lees het in de Privacyverklaring.