Voetaandoeningen en standafwijkingen

Doorgezakte voorvoet, spreidvoet

Een doorgezakte voorvoet wordt een spreidvoet genoemd (Pes Planotransversus), een afwijking van de voet waarbij de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar onderen drukken. Daardoor staan de tenen gespreid en ontstaat er een verbrede voorvoet. Lees hier meer over een spreidvoet.

Spitsvoet (Pes Equinus)

Een spitsvoet, oftewel ‘Pes Equinus’ is een afwijking van de voet, waarbij de voet naar beneden wijst en de hiel is opgetrokken. Bij een stap raken de tenen dus altijd eerst de grond. Lees hier meer over een spitsvoet.

Klapvoet

Een klapvoet is een voet die tijdens het lopen omlaag klapt omdat de spieren van de voetheffers zijn verzwakt. Daardoor worden de voorvoet en de tenen niet opgetild, wat ook wel een dorsaalreflexie wordt genoemd. De voet ‘klapt’ dus als het ware op de grond tijdens het lopen. Lees hier meer over een klapvoet.

Oudere vergroeide voet met ruitertenen

Deze oude dame heeft ruitertenen. Dat wil zeggen dat de ene teen over de andere teen heen groeit. In dit geval is het een combinatie van aangeboren afwijking, Hallux Valgus, X-stand van de benen, druk van schoenen en artrose (aandoening van het kraakbeen), een vorm van reuma. Zo groeit de Hallux (grote teen) hier naar binnen, groeit de tweede teen omhoog en duwt de Hallux zelfs de derde teen naar beneden. Lees er hier alles over.

Pedicure behandeling spitsvoet en hamerteen

Een spitsvoet is een voetafwijking waarbij de voet naar beneden wijst. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen. Er ontstaat veel eelt, de huid is droog, er is een ingegroeide teennagel, een likdoorn op de hamerteen en de teennagel op de hamerteen is verdikt. In deze video laat ik je zien hoe ik de pedicure behandeling uitvoer bij een cliënt met een spitsvoet. Lees er hier meer over.

Pedicure behandeling spreidvoet

Deze cliënt heeft een spreidvoet (doorgezakte voorvoet), waardoor er een brede voorvoet ontstaat. Daardoor ontstaat er veel wrijving en is er veel eeltvorming. In de video is te zien hoe ik het eelt en de pijnlijke likdoorns verwijder. Lees er hier meer over.